Jeroen Steenmeijer (psychiater)

Jeroen Steenmeijer werkt ruim 1,5 jaar als psychiater op de spoedpoli van centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie Herlaarhof. En met enthousiasme: al voor hij naar Brabant verhuisde, hielp hij met het opzetten van de poli. Hij vertelt erover, over zijn dagelijks werk, en hoe hij er plezier aan ontleent.

Zijn start bij Herlaarhof, onderdeel van Reinier van Arkel, en die van de spoedpoli kwamen ongeveer tegelijk (2022). Jeroen: “Er was al een plan voor de poli gereed. Toen ik belde omdat ik naar Brabant ging verhuizen en een werkplek zocht, kwam het ter sprake. Zo kwam alles samen en nam ik al voor mijn verhuizing deel aan de projectgroep. Uiteindelijk startte het team van de spoedpoli in september, net nadat ik hier als psychiater begon. Dat was natuurlijk heel leuk.”

Soms hebben kinderen en jongeren sneller hulp nodig en zijn de wachttijden te lang. Soms heeft een cliënt van een poli van Herlaarhof tijdelijk net even wat meer zorg nodig thuis. Speciaal voor deze situaties is er de spoedpoli. Op de spoedpoli gelden minimale wachttijden. Spoed betekent hier dat de cliënt binnen vijf dagen hulp nodig heeft.  Jeroen en zijn collega’s zien de jongeren in een intake, maken een plan en zetten de eerste stappen uit. Net zoals een IHT-team, maar dan net wat planbaarder. Jeroen: “Op de spoedpoli en voor deze jonge doelgroep werken we veel met het netwerk van de cliënt. Zo spreken we veel met scholen, ouders, opa’s en oma’s, en jeugdhulppartijen. Meestal trekt er iemand uit het netwerk op tijd aan bel wanneer ze iemand zien afglijden. Daardoor kunnen we vaker in de jeugd-ggz een crisis voor zijn.” De belangrijkste aanmeldklachten zijn suïcidaliteit, gedragsproblemen en schoolverzuim. "Bij ons doet de diagnose er niet direct toe. We kijken transdiagnostisch en willen snel en flexibel onze hulp inzetten. Dat betekent vaak stabiliseren en structuur aanbrengen. Dan komt er weer rust thuis," aldus Jeroen.

“Op de spoedpoli is geen dag hetzelfde. Elke keer is de context waarbinnen je te werk gaat weer anders. Zo word je telkens uitgedaagd.”

Het spoed-politeam bestaat uit twee psychiaters, vier gz-psychologen en een stuk of zes ambulante begeleiders.  “Het team van de spoedpoli is heel nieuw team: bijna iedereen werkt vrij kort bij de organisatie. Zo ga je met een frisse blik in zo’n nieuw traject. Het is makkelijker dingen ‘anders’ te doen als je nog niet lang in de organisatie werkt,” merkt Jeroen.

 

Passie voor jeugdpsychiatrie 

Jeroens passie ligt in het werken met een jonge doelgroep: “Ik vind het leuk dat je bij jongeren niet enkel met de persoon zelf werkt, maar ook met hun sociale netwerk. Dat is veel schakelen, veel afstemmen en partijen laten samenwerken.”

Jeroen verhuisde van boven de rivieren naar het Brabantse land. Hij is ondertussen ingeburgerd – zit in de Raad van Elf van zijn dorp – en voelt zich helemaal thuis. Jeroen: “De Brabantse gezelligheid is merkbaar op de werkvloer. Samen zetten we de schouders eronder en maken we er iets van. Er is genoeg wil om dingen te veranderen en dat werkt goed.”

 

Creatief: thuis en op het werk

In zijn vrije tijd is Jeroen graag creatief; zo laadt hij zich ook op. “Ik hou van nieuwe dingen uitproberen. Dat doe ik dan een tijdje, en dan ga ik door naar het volgende. Zo heb ik een cursus Mandarijn gedaan, schilder ik eens wat en heb ik nu een eenwieler. Ik vind het leuk om mezelf uit te dagen met random dingen.”

Ook op het werk is dat terug te zien: aan de muur van zijn kantoor hangt een kleurrijk schilderij, dat hij zelf maakte. Jeroen: “Ik hou van verandering; daarom vind ik mijn werk ook zo leuk. Op de spoedpoli doe je geen dag hetzelfde. Elke keer is de context waarbinnen je te werk gaat weer anders. Zo word je telkens uitgedaagd.”