Fieke Lamers

Psychiater Fieke Lamers werkt herstelgericht. Zo draagt ze eraan bij dat (veelal) jongeren hun leven weer op de rit krijgen. Ze werkt sinds anderhalf jaar bij Reinier van Arkel op twee verschillende poli’s: Centrum voor Adolescentenpsychiatrie (CAP) en team Vroege Interventie Psychose (VIP). De problemen van de jongeren zijn divers: “Van psychose, angst, persoonlijkheidsproblematiek tot depressie; die staan hun ontwikkeling in de weg. Maar het mooie is: op die leeftijd kun je het nog omdraaien.”

Fieke werkt dan wel op twee verschillende poli’s, toch ziet ze veel overeenkomsten. “Iedereen heeft een eigen verhaal, dat bijdraagt aan wat er is gebeurd. Het is een combinatie van persoonlijke ontwikkeling, opgroeisituatie, sociale context en biologische kwetsbaarheid. Ik vind het interessant om te puzzelen: hoe is het probleem ontstaan en hoe kunnen we jongeren helpen, zodat ze hun leven weer kunnen leiden? Dat vind ik waardevol. Hiermee kun je het verschil maken tussen ‘chronisch psychiatrisch ziek’ of ‘het leven op orde’. Mijn rol hierbij ligt voornamelijk in de diagnostiek en de regie van het behandelplan en eventueel medicatie-advies geven.”

“Ik vind het interessant om te puzzelen: hoe is het probleem ontstaan en hoe kunnen we jongeren helpen, zodat ze hun leven weer kunnen leiden?”

Dat Fieke van spanning en actie houdt, blijkt wel uit haar hobby’s: fietsen, hardlopen, bootcampen, gitaarspelen met haar dochter en een avontuurlijke bergwandeling maken tijdens een reis door Noorwegen. Maar het blijkt óók uit haar crisisdiensten: drie keer per maand is ze stand-by in die rol.

Wanneer een situatie met een cliënt escaleert op een van de Reinier van Arkel-locaties wordt zij ingeschakeld. Fieke noemt die diensten divers en leerzaam: “Je krijgt daar een soort stoomcursus acute psychiatrie. Ik neem er ook veel van mee in mijn werk in de dagpraktijk.” Daarnaast worden de diensten goed gecompenseerd en mag ze, omdat ze ver buiten de regio woont, in een hotel verblijven. Fieke: “Daardoor valt de dienstlast mee.”

 

Van opleiding tot psychiater én supervisor

Aan ontwikkelmogelijkheden geen gebrek bij Reinier van Arkel, weet Fieke. Zij volgde hier zelf haar opleiding tot psychiater. Eerder promoveerde ze namelijk in een ander medisch werkveld: kinderoncologie. Ze koos voor de overstap vaar Reinier van Arkel voor onder andere: de mogelijkheden om wetenschappelijk onderzoek te doen.

Dat is gelukt: Fieke werkt mee aan wetenschappelijk onderzoek naar een gelijkwaardige positie van psychiater en cliënt. “Zodat niet ‘de dokter’ vertelt wat er moet gebeuren, maar er meer gezamenlijkheid ontstaat.” Verder is ze ook begeleider van psychiaters in opleiding (AIOS) en geeft ze les. “Ik vind het leuk om mensen te motiveren en ze te laten zien hoe mooi dit vak is.”

 

Compleet aanbod

Fieke prijst de Reinier van Arkel-werkwijze: werken in een multidisciplinair team, met bijvoorbeeld psychologen, verpleegkundigen, begeleiders, vak- en systeemtherapeuten. “Zo bieden we een compleet behandelaanbod aan”, vertelt de psychiater. “Die samenwerking vind ik fijn. We werken allemaal op onze eigen poli, wat soms wel eenzaam is, alleen op de kamer. In het team zoeken we elkaar op en werken we samen – allemaal vanuit onze eigen discipline.”

De werksfeer is zo goed dat Fieke met plezier vanuit haar woonplaats Utrecht naar Brabant reist. “Ik ben heel blij met Reinier van Arkel als werkgever. Ik krijg vrijheid en inspraak in bedrijfsmatige zaken. Er zijn veel mogelijkheden, ook voor opleiding. En er is een fijne werksfeer, waarbij we elkaar laagdrempelig benaderen en álle vragen gesteld mogen worden.”

“Je kunt je blijven ontwikkelen, door een nieuwe cursus te volgen of deel te nemen aan een congres”

Er wordt met iedere collega rekening gehouden, ook met de privésituatie. Fieke: “Toen ik de opleiding volgde, had ik twee jonge kinderen. Er werd goed met me meegedacht hoe ik de opleiding en mijn gezinsleven kon combineren. Dat neem ik nu zelf ook mee als supervisor, zodat de psychiaters ook diezelfde fijne benadering krijgen.”