Ruud Schoones (verpleegkundig specialist)

Ruud Schoones startte zijn loopbaan als verpleegkundige bij Herlaarhof, waarna hij jaren werkte voor 13 huisartspraktijken in Best als een van eerste praktijkondersteuners-ggz in Nederland. Met twintig jaar ervaring binnen de psychiatrie was hij toe aan een volgende stap, op zoek naar meer regie en zelfstandige bevoegdheden in zijn werk. Die volgende stap bracht hem terug naar Reinier van Arkel waar hij startte met de opleiding tot verpleegkundig specialist ggz. Vorig jaar studeerde hij af en sindsdien werkt hij naar volle tevredenheid binnen het centrum voor Ouderen- en Ziekenhuispsychiatrie (COZ).

"Je kan en mag bij Reinier van Arkel de verantwoordelijkheid nemen voor de invulling van je eigen baan. Het is een lerende organisatie en daar word ik enthousiast van."

Ruimte om te ontwikkelen 

“Het innoveren en ontwikkelen van zorg vanuit de motivatie om cliënten de best mogelijke zorg te geven, daar voel ik me bij thuis. Dat ik de ruimte kreeg me verder te ontwikkelen bij een organisatie die gaat voor kwaliteitszorg dat past dus simpelweg. Bij Reinier van Arkel gebeurt dat practice- en evidence based. We passen niet alleen kennis vanuit de wetenschap toe, maar leveren vanuit onze expertise ook een bijdrage aan de wetenschap. Dat vind ik mooi,” aldus Ruud.  

“Als verpleegkundig specialist krijg ik bij Reinier van Arkel de ruimte om mijn functie in de volle breedte in de praktijk te beoefenen. Verpleegkundig specialist is een T-shaped professional, waarin de pijler van de T het behandelinhoudelijke werk is. Het dak van de T staat voor leiderschap tonen, ontwikkeling van zorg, opleiden en onderzoek,” legt Ruud uit. “Al die facetten kan ik toepassen in mijn werk bij Reinier. Zo denk ik als verpleegkundig specialist mee over toekomstige zorgontwikkelingen en ben ik naast mijn ‘reguliere bezigheden’ als onderzoeksassistent verbonden aan een promotieonderzoek van een collega. En ik ben betrokken bij een project waar we een nieuwe behandeling ontwikkelen voor cliënten met een resistente depressie. Reinier biedt je je als medewerker ook echt de mogelijkheid om je verder te professionaliseren. Je kan en mag hier de verantwoordelijk nemen voor de invulling van je eigen baan. Het is een lerende organisatie en daar word ik enthousiast van."

 

Ontrafelen van psychiatrie en somatiek  

“Op het COZ ben ik op mijn plek. Ik werk bij het specialisme bipolaire stoornissen en bij de consultatieve dienst psychiatrie. Het raakt de kern van waarom ik het verpleegkundig specialisme zo leuk vind; het werken op het snijvlak van psychiatrie en somatiek, het ontrafelen van waar de problemen die de cliënt ervaart uit voortkomen. Daar gaat het in de ziekenhuispsychiatrie om en ik breng daarbij mijn expertise als verpleegkundig specialist in. Ik ben zelfstandig behandelaar en voor sommige cliënten regievoerend. Ik werk naast en met de artsendiscipline, de psychiater. In ons multidisciplinaire team kijken we met elkaar naar ieders kwaliteiten. Voor mij is er een goede balans tussen autonoom functioneren en werken binnen een team. Bij de consultieve dienst psychiatrie, vragen medisch specialisten van het Jeroen Bosch Ziekenhuis ons mee te denken vanuit onze ggz-expertise. Bijvoorbeeld over ingewikkelde psychofarmaca vraagstukken, of over middelen-gerelateerde problematiek.”