Stageprofiel leeromgeving beschermd wonen Haarsteeg

Voor studenten die de uitdaging durven aangaan…

 Leeromgeving binnen Reinier van Arkel

Haarsteeg
Beschermd wonen Haarsteeg is een beschermde woonvorm ‘in de wijk’ waar cliënten vanaf achttien jaar terecht kunnen, die (tijdelijk) niet zelfstandig kunnen wonen. Zij ontvangen afhankelijk van hun (on)mogelijkheden en problematiek begeleiding op alle gebieden die te maken hebben met wonen, zorg en participatie. Beschermd Wonen Haarsteeg biedt zorg aan 39 cliënten in verschillende woningen, afhankelijk van de hoeveelheid dagelijkse zorg. Naast de psychiatrische problematiek is er vaak ook sprake van somatische klachten en verslaving, co-morbiditeit en dubbel diagnostiek.

Beschermd wonen Haarsteeg is een setting met 8 intramurale woningen, met 2, 4 of 8 slaapkamers per woning, en begeleid daarnaast een aantal woningen in de wijk. De zorg is gericht op stabilisatie, ontwikkeling en herstel, waardoor de begeleiding kan bestaan uit toezien, stimuleren of soms overnemen. Het uitgangspunt is behouden van vaardigheden of het aanleren van nieuwe vaardigheden.
De begeleiding werkt volgens de ART methodiek, waarin de cliënt zo veel mogelijk centraal staat en eigen regie heeft over de verschillende leefgebieden. Om die eigen regie en hun herstel zo veel mogelijk te stimuleren wordt er gewerkt met een ART herstelplan waar iedere 3 maanden nieuwe hersteldoelen worden geformuleerd.
Er is 24-uurszorg aanwezig waarbij er van 07:00 tot 23:00 bereikbaarheid en nabijheid wordt geboden en de overige uren een slaapdienst aanwezig is voor noodgevallen. De slaapdienst is te allen tijde bereikbaar via een intern telefoonnetwerk wat verbonden is met elke woonkamer, of via een 06-nummer.

Wie werken er op Haarsteeg?
Op Haarsteeg wordt multidisciplinair gewerkt. Binnen Haarsteeg werken verpleegkundigen (MBO/HBO) en agogen (MBO/HBO) die de dagelijkse zorg op zich nemen en de cliënten directe begeleiden. Sinds 2019 werkt het team in 2 subteams, namelijk subteam Lokaal en subteam Ambulant. Subteam Lokaal draagt zorg voor de 2 8-persoonswoningen en subteam Ambulant draagt zorg voor de 2-, en 4-persoonswoningen en de ambulante cliënten in de wijk. Het team werkt sinds een paar jaar aan zelfsturing en heeft daarnaast een teamleider voor overstijgende zaken. Zorginhoudelijk biedt het FACT team ondersteuning. In dit team werken verschillende disciplines, zoals een behandelcoördinator, GZ-psycholoog, psychiater en maatschappelijk werker.

Leeromgeving
Per september start team lokaal binnen Haarsteeg als leeromgeving. Dat betekend dat er meer stagiaires van verschillende opleidingen stage lopen gedurende het schooljaar. Samenwerken en van elkaar leren is hier het grootste uitgangspunt van. Er worden scholingsmomenten en intervisie momenten georganiseerd. Docenten vanuit Avans en Kw1c zijn hierbij betrokken.
Stagiaires gaan gefaseerd steeds meer zelfstandig de zorg voor de cliënten op zich nemen, met altijd een vast team op de achtergrond.

Kenmerken van de toekomstige stagiaire:

  • Affiniteit hebben met (jong)volwassenen in de leeftijd vanaf 18 jaar met complexe psychiatrische problematiek.
  • Haarsteeg biedt stageplaatsen aan studenten die bezig zijn met de opleiding, MBO verpleegkunde, HBO Social Work (MWD & SPH) en HBO verpleegkunde.
  • Duidelijk kunnen communiceren en gestructureerd kunnen werken.
  • Je kan goed in een team werken, maar bent daarnaast ook zelfstandig.
  • Je kunt je verplaatsen in de belevingswereld van de (jong) volwassenen.
  • Kunnen en willen reflecteren op je eigen handelen en dat van je collega’s.
  • Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leerproces.
  • Open staan voor feedback.

Wat bieden wij:

  • Professionele werkbegeleiding
  • Stagedagen van 8 uur, met onregelmatige stage-uren
  • Stapsgewijze ontwikkeling naar zelfstandigheid
  • Stagevergoeding volgens CAO GGZ
  • Informatie via Reinier Academie: Laura Kropman, [email protected]