Gedeelde besluitvorming en farmacologie

Senior onderzoeker: prof. dr. Koen Grootens
e-mail[email protected]

prof. dr. Koen Grootens MD PhD | Tilburg University

Er is een verschil tussen effectieve psychofarmaca-behandelingen zoals onderbouwd in wetenschappelijke studies en hoe de behandelingen in de dagelijkse praktijk worden toegepast. In de dagelijkse praktijk hebben cliënten geregeld onvoldoende baat bij een behandeling of ze hebben last van bijwerkingen en comorbiditeit. Dit vraagt om gepersonaliseerde behandeltrajecten, waarover samen met cliënten gecommuniceerd en besloten moet worden. Gedeelde besluitvorming is hét sleutelmoment voor herstelgerichte zorg. Zorgverleners en cliënten beslissen steeds meer samen over de behandeling. Maar hoe doe je dat in de praktijk bij cliënten met ernstige psychische aandoeningen (EPA)? Daar probeert deze onderzoekslijn antwoord op te geven.

De onderzoekslijn richt zich op de thema’s:

  • verbeteren van gedeelde besluitvorming met mensen met EPA;
  • implementatie en effecten van een scholingsmodel voor gedeelde besluitvorming;
  • voorkeuren voor gedeelde besluitvorming bij specifieke populaties;
  • innovaties op het gebied van farmacotherapie.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met Tranzo, de UMCs van Groningen, Amsterdam, Utrecht en de vakgroep klinische farmacologie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Koen Grootens is bijzonder hoogleraar ‘Gedeelde besluitvorming bij de behandeling van patiënten met ernstige psychische aandoeningen’ bij Tranzo (Tilburg School of Social and Behavioral Sciences) van Tilburg Universiteit. De leerstoel is gericht op het verbeteren van gedeelde besluitvorming bij de behandeling van mensen met ernstige psychische aandoeningen, zoals psychoses of depressies. In zijn oratie ‘Samen beslissen onder hoogspanning’ lichtte Koen Grootens toe waarom de implementatie van gezamenlijke besluitvorming in de zorg voor mensen met ernstige psychische aandoeningen complex is. En deed hij aanbevelingen om de gespecialiseerde ggz ‘zo gezamenlijk mogelijk’ te maken. De belangrijkste aanbevelingen zijn te lezen in het artikel ‘Zo gezamenlijk mogelijk’ van de Reinier nummer 15. Zijn oratie is hier te downloaden.

De leerstoel is ingesteld in samenwerking met Reinier van Arkel.

Projecten

  • STeekproef Aanhoudenden psychose (STAP) – cross sectionele studie: meer informatie
  • Specialistisch Traject Aanhoudende Psychose (STAP) – interventiestudie
  • A comparison study to determine that clozapine and norclozapine concentrations in blood obtained from psychiatric clozapine-users with the novel sampling device Hem-Col are equal to regular venepuncture
  • Behandeling met lithium bij dialyseafhankelijke patiënten: de huidige praktijk in Nederland
  • Hamlett: Antipsychotica eerder stoppen of blijven gebruiken?: meer informatie
  • PITA studie: Pharmacogenetics for Individualized Tricyclic Antidepressant dosing: meer informatie
  • CLOZIN studie: Phenomics & Genomics of Clozapine Therapy: meer informatie