Ontwikkeling van persoonlijkheid
Senior onderzoeker: prof. dr. Paul van der Heijden
e-mail: [email protected]
prof. dr. P.T. van der Heijden (Paul) – Radboud Universiteit (ru.nl)
We weten dat vroegtijdige onderkenning en interventie het beloop en het herstel van psychische aandoeningen verbeteren. Binnen de onderzoekslijn kijken we naar het ontstaan en de diagnostiek van psychische aandoeningen in de adolescentie en jong volwassenheid. Daarbij is onder andere aandacht voor persoonlijkheidstrekken, ingrijpende levensgebeurtenissen, hechtingsstijl, het levensverhaal, de mate waarin jongeren toekomen aan leeftijdsadequate ontwikkelingstaken en de ervaren kwaliteit van leven. We kijken ook naar de invloed van de omgeving zoals de relatie met ouders en leeftijdgenoten en de invloed van de wijk waarin jongeren wonen. In de onderzoekslijn brengen we psychische aandoeningen op een dimensionele, ontwikkelingsgerichte en vooral persoonlijke, niet-stigmatiserende manier in kaart. Er is aandacht voor zowel kwetsbaarheden als veerkracht en vermogen tot verandering en herstel.
De onderzoekslijn richt zich op de thema’s:
- het ontstaan en ontwikkeling van persoonlijkheidsproblemen, de diagnostiek ervan, de behandeling en het herstel;
- vroegtijdige onderkenning van risicofactoren en sterke kanten in relatie tot psychische klachten bij kinderen, adolescenten en jong volwassenen;
- herkennen en behandelen van transdiagnostische factoren die kwetsbaar maken voor het ontstaan van psychische klachten.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met de Radboud Universiteit, Universiteit Utrecht, Vincent van Gogh Instituut voor ggz en het kenniscentrum persoonlijkheidsstoornissen. Lees meer over het onderzoek en hoe we dit toepassen in onze zorg in de artikelen bij het thema ‘Toegankelijke netwerkzorg voor de jeugd’ in Reinier nummer 15 (pagina 10 tot en met 22).
Paul van der Heijden is bijzonder hoogleraar ‘Multidimensionele psychodiagnostiek gedurende de levensloop’ bij het Behavioural Science Intitute van de Radboud Universiteit. Daar doet hij onderzoek naar een wetenschappelijk verantwoord alternatief voor de traditionele diagnoses in de ggz. Het idee is dat zorgprofessionals met het alternatief de unieke eigenschappen en context van iedere cliënt in kaart kunnen brengen. Op 14 juni 2023 hield hij zijn oratie ‘Altijd willen weten. Over psychodiagnostiek in al haar facetten’. De leerstoel is ingesteld in samenwerking met Reinier van Arkel.