De opleidingen
- opleiding voor gezondheidszorgpsycholoog (GZ-psycholoog) BIG
- psychotherapeut BIG
- gezondheidszorg psycholoog specialist (klinisch psycholoog) BIG
Er bestaat een aparte kinder- en jeugdvariant.
De opleiding voor gezondheidszorgpsycholoog en psychotherapeut zijn BIG-geregistreerde basisopleidingen (art. 3) en vormen een wettelijke voorwaarde om te kunnen werken in de GGZ. De gezondheidszorgpsycholoog specialist (klinisch psycholoog) is een BIG-geregistreerde specialistenopleiding (art. 14), vergelijkbaar met de opleiding tot psychiater.
Reinier van Arkel heeft een samenwerkingsverband in de vorm van een stichting met het RINO Zuid Nederland, dat de cursorische opleidingen aanbiedt. Het is mogelijk in uitzonderlijke gevallen een beroep te doen op opleidingsplaatsen buiten de eigen regio, dit dient met het RINO Zuid Nederland en de betreffende hoofdopleider overlegd te worden.
Voor de kinder- en jeugdvariant gezondheidszorg psycholoog specialist (klinisch psycholoog) is er landelijk een opleiding ondergebracht bij stichting BoPP Midden Nederland.
P-opleidingsteam
Paul van der Heijden is P-opleider.
Maaike Laurant is waarnemend P-opleider.
Marleen de Groot-Heupner, Jane de Bont en Yvonne Montfoort zijn de praktijkopleiders.
Praktische informatie
Vacaturestellingen
Voor externe werving wordt de vacature geplaatst op de RINO-sites van Eindhoven en Utrecht. Gevraagde vereisten zijn een LOGO-verklaring (voldoende vooropleiding) verkrijgbaar bij het SPON in Nijmegen, alsook een referentiebrief van een praktijkopleider, docent, professional of manager in de praktijk.
Welke vooropleiding is nodig
Afgestudeerde academici in de gedragswetenschappen (psychologen, (ortho)pedagogen en geestelijke gezondheidskunde) komen in aanmerking voor toelating tot de opleiding.
Een goed opleidingsklimaat
Als P-opleider ben ik verantwoordelijk voor alle psychologische vervolgopleidingen die Reinier van Arkel in huis heeft. Samen met Maaike Laurant -klinisch psycholoog- ben ik verantwoordelijk voor de inrichting van hun opleidingsplaatsen, evalueer hun functioneren en zorg in het algemeen voor een kwalitatief goed opleidingsklimaat.
Opleidingsplaatsen tot GZ-Psycholoog: RSV: achtergrondinformatie over leerroutes en deelnemende organisaties
Leerroute 1 – jaar 1
COZ Ouderenpsychiatrie
De poli en kliniek ouderen bevinden zich in het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en maken onderdeel uit van het Centrum voor Ouderen en Ziekenhuispsychiatrie (COZ).
De multidisciplinaire teams van de poli en kliniek ouderen bieden zorg op maat voor ouderen met psychiatrische problemen. Er vindt zowel diagnostiek en indicatiestelling, als behandeling plaats. De poli en kliniek ouderen richten zich qua behandeling met name op onder andere stemmingsstoornissen of angstproblematiek, middelenafhankelijkheid en problemen met verwerking van ingrijpende gebeurtenissen. Daarnaast richt men zich op behandeling van psychische klachten door een lichamelijke oorzaak of ten gevolge van het verouderingsproces en van dementie- en geheugenproblematiek in combinatie met gedragsproblemen. De poli en kliniek werken intensief samen binnen het COZ. Het is een vrij uniek gegeven dat de kliniek, naast psychiatrische behandelingen, ook complexe, intensieve somatische zorg kan bieden.
Leerroute 1: – jaar 2 De Viersprong (beschikte plek van Viersprong)
Leerjaar 2: De Viersprong, Den Bosch
Algemeen Viersprong: Wij zijn een hoog specialistische organisatie die aan volwassenen en jeugdigen effectieve behandelingen op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen en gedragsproblemen biedt. Onderzoek, innovatie en kennisoverdracht staan hoog in het vaandel, door energie te steken in wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen we steeds doelmatigere behandelingen. We zijn TOPGGz gecertificeerd en geloven dat onze medewerkers het verschil maken, blijven zoeken naar mogelijkheden en nooit zijn uitgeleerd.
Opleidingsplek bij de Viersprong
In je opleidingsjaar bij de Viersprong in Den Bosch zul je voor de helft van je uren werkzaam zijn in een van onze behandelteams en voor de ander helft werkzaam zijn voor ons “voordeur” team. De doelgroep waar je mee komt te werken zijn jongeren en gezinnen met persoonlijkheidsproblematiek, ernstige gedragsproblemen en/of systeemproblematiek. In het behandelteam ga je leren om therapie te bieden aan jongeren/kinderen en hun ouders binnen een ambulante omgeving, waarbij je samenwerkt binnen een multidisciplinair team. Je hebt de mogelijkheid om intensief samen te werken met toegewijde collega’s waarbij teamsupervisie en intervisie vaste onderdelen zijn van het behandelprogramma. Er bestaat dus voldoende ruimte om te reflecteren en te leren van elkaar. Het team bestaat uit een klinisch psycholoog, psychotherapeut, GZ-psycholoog, psychiater, systeemtherapeut en sociotherapeut. Samen wordt een behandeling op maat gegeven aan jongeren/kinderen en hun ouders. We richten ons binnen deze behandeling op jongeren en hun gezinnen met complexe emotionele vragen die een hoog risico lopen op de ontwikkeling van ernstige psychische problemen, in het bijzonder persoonlijkheidsstoornissen. Deze groep cliënten vormt een diverse groep, bijvoorbeeld wat betreft leeftijd, stadium van de aandoening, ernst en hulpvraag.
In het “voordeur” team leer je om te onderzoeken met behulp van intakegesprekken en diagnostiek welke behandeling het best aansluit bij de jongeren/kinderen en hun gezinnen. Je leert het gehele diagnostisch proces van intake, diagnostiek en indicatiestelling te doorlopen volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten, met oog voor kwaliteit bij een patiëntenpopulatie met ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Er wordt zowel classificerend als meer specialistisch psychologisch onderzoek verricht t.b.v. ‘eigen programma’s’, alsook voor derden in het kader van een second opinion of behandeladvies. Je maakt deel uit van het team diagnostiek en neemt deel als onderzoeker en adviseert ten aanzien van diagnostiek en behandeling van jeugd en hun systeem. In deze functie sta je in nauw contact met de behandelunits. Ook is er binnen het “voordeur” team ruimte om testdiagnostiek uit te voeren gericht op specifieke diagnostische vragen.
Leerroute 2 – jaar 1
Cluster Ziekenhuispsychiatrie – team bipolaire stoornissen
In het cluster ‘ziekenhuispsychiatrie’ worden psychotische stoornissen, bipolaire stoornissen, complexe stemmingsproblemen met biologische problematiek als grond en psychische klachten met een somatische component behandeld.
Binnen dit cluster is team Bipolaire stoornissen een hoogspecialistisch team dat er organisatiebreed is voor mensen bij wie het vermoeden bestaat op of die bekend zijn met een bipolaire stoornis. De behandeling van mensen met een bipolaire stoornis is vrijwel altijd langdurig en moet plaatsvinden in nauw overleg met de cliënt en diens betrokkenen (partner, ouders, kinderen of eventuele andere familieleden/betrokkenen). Waar nodig wordt de cliënt ook thuis bezocht. Behandeling en preventie van stemmingsepisoden en het optimaliseren van het psychosociaal functioneren staan daarbij centraal. Behandeling vindt plaats binnen een multidisciplinair team van het Centrum voor Ouderen en Ziekenhuispsychiatrie (COZ), op locatie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Leerroute 2 – jaar 2
Zorggroep Elde Maasduinen biedt zorg aan cliënten met complexe zorgvragen in Midden- en Noordoost-Brabant, met 12 zorglocaties, thuiszorg en drie expertisecentra. Als PIOG werk je in een multidisciplinair team binnen de dienst behandeling, in Boxtel en omgeving. De vakgroep psychologie bestaat uit 10 (GZ-)psychologen (i.o.). Je bent verantwoordelijk voor diagnostiek, behandeling en begeleiding van cliënten op intramurale locaties, kortdurende extramurale zorg voor kwetsbare ouderen en ondersteuning van zorgteams bij gedrags- en/of psychiatrische problemen.
Je draagt bij aan deskundigheidsbevordering door scholing te geven aan professionals, cliënten en naasten. Ook signaleer je knelpunten in de zorg en werkt actief aan kwaliteitsverbetering.
Wij vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Bij ons werk je in een warme, betrokken omgeving waarin we samen zorgen voor passende zorg en ondersteuning. We kijken vooruit om de zorg van morgen te realiseren, door nieuwe ideeën te proberen en innovaties toe te passen.
Leerroute 3 – jaar 1
Koninklijke Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben (CMB). Wij vinden het belangrijk dat zij kunnen communiceren met anderen, worden begrepen en kunnen meedoen aan de samenleving. Zij kunnen bij ons terecht voor onderzoek, diagnostiek, zorg en onderwijs.
Je gaat werken en leren binnen de extramurale zorg met de doelgroep doof/ slechthorend/ CMB en/of met de doelgroep TOS. Als behandelcoördinator/ gz-psycholoog in opleiding ben je verantwoordelijk voor de diagnostiek, het behandelproces en de coördinatie van de zorg. Onze cliënten zijn voornamelijk kinderen en jongeren, en af en toe volwassenen. Naast een auditieve/ communicatieve beperking hebben zij vaak bijkomende ontwikkelingsproblematiek en/of psychische problematiek. Per cliënt kijk je wat hij of zij nodig heeft om zich verstaanbaar te maken en begrepen te voelen. Loopt een cliënt vast in zijn of haar ontwikkeling dan ga jij samen met de cliënt, het cliëntsysteem en het multidisciplinaire onderzoeks- en behandelteam kijken wat de cliënt nodig heeft. De complexiteit van de problematiek van zowel de cliënt als diens systeem maakt de diagnostiek en behandeling uitdagend.
Je voert intakegesprekken ter verduidelijking van hulpvraag en het daarop laten aansluiten van een passend zorgprogramma. In afstemming met de cliënt en het cliëntsysteem stel je onderzoeksvragen en/ of behandeldoelen. Jij bent verantwoordelijk voor de inhoud van het behandelplan en ziet toe op de uitvoering, evaluatie, voortgang en eventuele bijstelling ervan. Je verricht psychodiagnostisch onderzoek integreert de onderzoeks- en observatiegegevens van de verschillende disciplines. Je adviseert de cliënt en het cliëntsysteem. Je zit multidisciplinaire behandeloverleggen voor en samen met het behandelteam zet je de behandellijnen uit. Je voert desgewenst gespecialiseerde behandelingen uit (o.a. CGT, EMDR, strategietraining executieve functies). Je voert gesprekken en onderhoudt contact met cliënt, ouders, verwijzers, in- en externe zorgprofessionals en scholen. Je denkt mee over het verbeteren van de zorg en het optimaliseren van het behandelaanbod van de unit en methodiekontwikkeling.
Leerroute 3 – jaar 2 – Leerroute 11 – jaar 1
Co-eur is een specialistische GGZ-instelling die eetstoornissen behandelt in een ambulante setting. De eetstoornissen die er behandeld worden zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge-eating disorder, ARFID en de andere gespecificeerde voedings-of eetstoornis.
Co-eur beschouwt het als haar missie een toonaangevend behandel-, kennis- en expertisecentrum te zijn op het gebied van eetstoornissen en daarmee gepaard gaande andere psychische problematiek. Onze cliënten krijgen een op maat gemaakte multidisciplinaire behandeling. Dit houdt in dat de behandeling naast psychologie, ook uit de onderdelen diëtetiek, PMT en somatiek kan bestaan. Tijdens je praktijkstage bij Co-eur op locatie Vught ga je intakes doen, stel je behandelplannen op, voer je psychologisch onderzoek uit, participeer je in het MDO en indicatiestelling, behandel je eetstoornissen middels evidence based protocollen en kan je als co-therapeut deelnemen aan groepstherapieën en systeemgesprekken.
Leerroute 4 – jaar 1 – Trubendorffer
Trubendorffer is specialist op het gebied van ambulante verslavingszorg. De organisatie is opgericht door Dick Trubendorffer wie jarenlang zelf verslaafd was. Dick kickte in 1996 in Amerika af. De behandeling die hij daar volgde, bestond in Nederland niet. Bij terugkomst had Dick één wens: het mogelijk maken voor andere verslaafden om op dezelfde manier af te kicken.
In Amsterdam opende in 2005 de eerste Trubendorffer locatie. Vandaag de dag is Trubendorffer een toonaangevende organisatie binnen de verslavingszorg met 7 behandellocaties door heel Nederland, te weten in Amsterdam, Tilburg, Maastricht, Den Haag, Den Bosch, Utrecht en Nijmegen. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam.
Onze ambulante behandelmethode verkleint de kans op een terugval. Wij geloven dat iedereen op deze manier een leven zonder actieve verslaving tegemoet kan gaan.
Leerroute 4 – jaar 2
Koninklijke Kentalis is een landelijke organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of die een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben (CMB). Wij vinden het belangrijk dat zij kunnen communiceren met anderen, worden begrepen en kunnen meedoen aan de samenleving. Zij kunnen bij ons terecht voor onderzoek, diagnostiek, zorg en onderwijs.
Je gaat werken en leren binnen de extramurale zorg met de doelgroep doof/ slechthorend/ CMB en/of met de doelgroep TOS met kinderen en jongeren (evt. volwassenen) . Als behandelcoördinator/ gz-psycholoog in opleiding ben je verantwoordelijk voor de diagnostiek, het behandelproces en de coördinatie van de zorg. Onze cliënten zijn voornamelijk kinderen en jongeren, en af en toe volwassenen. Naast een auditieve/ communicatieve beperking hebben zij vaak bijkomende ontwikkelingsproblematiek en/of psychische problematiek. Per cliënt kijk je wat hij of zij nodig heeft om zich verstaanbaar te maken en begrepen te voelen. Loopt een cliënt vast in zijn of haar ontwikkeling dan ga jij samen met de cliënt, het cliëntsysteem en het multidisciplinaire onderzoeks- en behandelteam kijken wat de cliënt nodig heeft. De complexiteit van de problematiek van zowel de cliënt als diens systeem maakt de diagnostiek en behandeling uitdagend.
Je voert intakegesprekken ter verduidelijking van hulpvraag en het daarop laten aansluiten van een passend zorgprogramma. In afstemming met de cliënt en het cliëntsysteem stel je onderzoeksvragen en/ of behandeldoelen. Jij bent verantwoordelijk voor de inhoud van het behandelplan en ziet toe op de uitvoering, evaluatie, voortgang en eventuele bijstelling ervan. Je verricht psychodiagnostisch onderzoek integreert de onderzoeks- en observatiegegevens van de verschillende disciplines. Je adviseert de cliënt en het cliëntsysteem. Je zit multidisciplinaire behandeloverleggen voor en samen met het behandelteam zet je de behandellijnen uit. Je voert desgewenst gespecialiseerde behandelingen uit (o.a. CGT, EMDR, strategietraining executieve functies). Je voert gesprekken en onderhoudt contact met cliënt, ouders, verwijzers, in- en externe zorgprofessionals en scholen. Je denkt mee over het verbeteren van de zorg en het optimaliseren van het behandelaanbod van de unit en methodiekontwikkeling.
Leerroute 5: Jaar 1 De Viersprong Rotterdam – Jaar 2 Trubendorffer (beschikte plek Trubendorffer)
Leerjaar 1: De Viersprong Rotterdam
Algemeen Viersprong: Wij zijn een hoog specialistische organisatie die aan volwassenen en jeugdigen effectieve behandelingen op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen en gedragsproblemen biedt. Onderzoek, innovatie en kennisoverdracht staan hoog in het vaandel, door energie te steken in wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen we steeds doelmatigere behandelingen. We zijn TOPGGz gecertificeerd en geloven dat onze medewerkers het verschil maken, blijven zoeken naar mogelijkheden en nooit zijn uitgeleerd.
Opleidingsplek bij de Viersprong
In je opleidingsjaar bij de Viersprong in Rotterdam zul je voor de helft van je uren werkzaam zijn in een van onze behandelteams en voor de ander helft werkzaam zijn voor ons “voordeur” team. De doelgroep waar je mee komt te werken zijn (jong)volwassen cliënten waarbij sprake is van persoonlijkheidsproblematiek. In het behandelteam ga je leren om therapie te bieden aan volwassenen binnen een ambulante omgeving, waarbij je samenwerkt binnen een multidisciplinair team. Je hebt de mogelijkheid om intensief samen te werken met toegewijde collega’s waarbij teamsupervisie en intervisie vaste onderdelen zijn van het behandelprogramma. Er bestaat dus voldoende ruimte om te reflecteren en te leren van elkaar. Het team bestaat uit een klinisch psycholoog, psychotherapeut, GZ-psycholoog, psychiater, systeemtherapeut en sociotherapeut. Samen wordt een behandeling op maat gegeven aan volwassenen. We richten ons binnen deze behandeling op volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis. Waar mogelijk wordt ook het systeem van de client betrokken. Deze groep cliënten vormt een diverse groep, bijvoorbeeld wat betreft leeftijd, stadium van de aandoening, ernst en hulpvraag.
In het “voordeur” team leer je om te onderzoeken met behulp van intakegesprekken en diagnostiek welke behandeling het best aansluit bij onze cliënt. Je leert het gehele diagnostisch proces van intake, diagnostiek en indicatiestelling te doorlopen volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten, met oog voor kwaliteit bij een patiëntenpopulatie met ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Er wordt zowel classificerend als meer specialistisch psychologisch onderzoek verricht t.b.v. ‘eigen programma’s’, alsook voor derden in het kader van een second opinion of behandeladvies. Je maakt deel uit van het team diagnostiek en neemt deel als onderzoeker en adviseert ten aanzien van diagnostiek en behandeling van onze cliënt. In deze functie sta je in nauw contact met de behandelunits. Ook is er binnen het “voordeur” team ruimte om testdiagnostiek uit te voeren gericht op specifieke diagnostische vragen.
Leerroute 5 – jaar 2
Trubendorffer is specialist op het gebied van ambulante verslavingszorg. De organisatie is opgericht door Dick Trubendorffer wie jarenlang zelf verslaafd was. Dick kickte in 1996 in Amerika af. De behandeling die hij daar volgde, bestond in Nederland niet. Bij terugkomst had Dick één wens: het mogelijk maken voor andere verslaafden om op dezelfde manier af te kicken.
In Amsterdam opende in 2005 de eerste Trubendorffer locatie. Vandaag de dag is Trubendorffer een toonaangevende organisatie binnen de verslavingszorg met 7 behandellocaties door heel Nederland, te weten in Amsterdam, Tilburg, Maastricht, Den Haag, Den Bosch, Utrecht en Nijmegen. Ons hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam.
Onze ambulante behandelmethode verkleint de kans op een terugval. Wij geloven dat iedereen op deze manier een leven zonder actieve verslaving tegemoet kan gaan.
Leerroute 6 – jaar 1
Cluster Ontwikkelingsproblematiek – team LVB & Psychiatrie
Cluster ontwikkelingsproblematiek bestaat uit 3 subteams, namelijk team Autisme, team ADHD en team LVB & psychiatrie. Team LVB & Psychiatrie is binnen het cluster ontwikkelingsproblematiek een multidisciplinair team dat zich richt op de diagnostiek en behandeling van psychiatrische problematiek bij volwassenen met een Licht Verstandelijke Beperking (of zwakbegaafdheid). Het behandelaanbod bestaat zowel uit klachtgerichte behandelingen als behandelingen gericht op persoonlijkheidsproblematiek aangepast op het niveau van de cliënt. Binnen de behandeling is de samenwerking met het steunsysteem (waaronder ook de ketenpartner) een onmisbaar onderdeel. Daarnaast wordt er nauw samengewerkt met de andere subteams binnen het cluster en waar nodig vindt diagnostiek en behandeling van bovengenoemde 3 doelgroepen gezamenlijk plaats.
Leerroute 6 leerjaar 2
Tolbrug Specialistische Revalidatie is een onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en gevestigd op hetzelfde terrein als het ziekenhuis. Tolbrug biedt diagnostiek en behandeling aan mensen met een cognitieve en/of motorische beperking door een somatische oorzaak, zoals mensen met hersenletsel, spierziekten, chronische pijn of amputatie. De psychologen van Tolbrug werken in een multidisciplinair team, waarbij multidisciplinair overleg veelvuldig plaatsvindt, combinatiebehandelingen worden gegeven en ook het adviseren van behandelteams een onderdeel is van de werkzaamheden. De werkzaamheden worden individueel en in groepen uitgevoerd, zowel op de unit Neurologie als op de unit Houding en beweging. Er wordt gewerkt in een warm team met veel aandacht voor elkaar.
Leerroute 7 leerjaar 1
Tolbrug Specialistische Revalidatie is een onderdeel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis en gevestigd op hetzelfde terrein als het ziekenhuis. Tolbrug biedt diagnostiek en behandeling aan mensen met een cognitieve en/of motorische beperking door een somatische oorzaak, zoals mensen met hersenletsel, spierziekten, chronische pijn of amputatie. De psychologen van Tolbrug werken in een multidisciplinair team, waarbij multidisciplinair overleg veelvuldig plaatsvindt, combinatiebehandelingen worden gegeven en ook het adviseren van behandelteams een onderdeel is van de werkzaamheden. De werkzaamheden worden individueel en in groepen uitgevoerd, zowel op de unit Neurologie als op de unit Houding en beweging. Er wordt gewerkt in een warm team met veel aandacht voor elkaar.
Leerroute 7 – jaar 2 – Leerroute 9 – jaar 1 – Leerroute 12 – jaar 2
Regioteam Algemeen
Het regioteam is een multidisciplinair team dat actief is binnen de eerste fase van de behandeling. Daarnaast bestaat een deel van de werkzaamheden uit inhoudelijke consultatie aan (potentiële) verwijzers. We richten ons nadrukkelijk vanaf het moment van aanmelding op het zoeken van de samenwerking met en binnen het netwerk van de cliënt. Hierin zijn het eerste contact, een goede telefonische screening van de cliënten en een transdiagnostische blik van groot belang. De hulpvraag van de cliënt is leidend, hierop sluit het herstelgerichte behandelaanbod van het regioteam naadloos aan. Uniek in de aanpak is dat de cliënt vanaf het moment van intake direct met de hulpvraag aan de slag kan door middel van (online) behandelmodules, stabilisatiegroep of ander groepsaanbod. Zo borgen we samen tijdige, kundige diagnostiek en richten we samen met de cliënt de blik op het vormgeven van het herstel zodra dit mogelijk is. Hierin werkt het regioteam nauw samen met de Herstelacademie De Stijl en andere netwerk- en ketenpartners.
Leerroute 8 – jaar 1
Zorggroep Elde Maasduinen biedt zorg aan cliënten met complexe zorgvragen in Midden- en Noordoost-Brabant, met 12 zorglocaties, thuiszorg en drie expertisecentra. Als PIOG werk je in een multidisciplinair team binnen de dienst behandeling, in Boxtel en omgeving. De vakgroep psychologie bestaat uit 10 (GZ-)psychologen (i.o.). Je bent verantwoordelijk voor diagnostiek, behandeling en begeleiding van cliënten op intramurale locaties, kortdurende extramurale zorg voor kwetsbare ouderen en ondersteuning van zorgteams bij gedrags- en/of psychiatrische problemen.
Je draagt bij aan deskundigheidsbevordering door scholing te geven aan professionals, cliënten en naasten. Ook signaleer je knelpunten in de zorg en werkt actief aan kwaliteitsverbetering.
Wij vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan zijn. Bij ons werk je in een warme, betrokken omgeving waarin we samen zorgen voor passende zorg en ondersteuning. We kijken vooruit om de zorg van morgen te realiseren, door nieuwe ideeën te proberen en innovaties toe te passen.
Leerroute 8 – jaar 2
Herlaarhof CAP
Het CAP (Centrum Adolescenten Psychiatrie) biedt specialistische zorg aan adolescenten (16 t/m 23 jaar) met persoonlijkheidsproblematiek en comorbide stemmings- en angststoornissen of andere klinische beelden die de persoonlijkheidsontwikkeling kunnen bedreigen. Deze ontwikkelingsfase en de ontwikkelingstaken die daar bij horen vragen om een specifieke benadering, omdat het een kansrijke en kwetsbare levensfase betreft. Het CAP richt zich daarbij op diagnostiek en behandeling waarbij vroegsignalering en een contextuele benadering van groot belang zijn. Cliënten van het CAP worden zowel ambulant behandeld (in een groep of individueel), als in intensieve deeltijdprogramma’s. Daarnaast is er aandacht voor wetenschappelijk onderzoek, vanuit een transdiagnostisch- en ontwikkelingsperspectief in samenwerking met de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit Nijmegen. Ten slotte wordt er samengewerkt met onder meer de verslavingszorg (Novadic Kentron), de GGD en jongerenorganisatie PowerUp073.
Leerroute 9 – jaar 2
Binnen Cello gaat de PIOG werken binnen het Gezondheidscentrum, bij het diagnostiekloket en de behandelpoli.
Het diagnostiekloket houdt zich bezig met specialistische diagnostiek bij cliënten met een (voornamelijk lichte) verstandelijke beperking, aanvullend op de basisdiagnostiek die de gedragskundige van de verblijfslocatie verricht. Het betreft diagnostiek van bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen, psychisch trauma en hechtingsproblematiek. Bij de behandelpoli wordt behandeling uitgevoerd bij cliënten met een LVB, zoals EMDR, CGT en andere vormen van traumabehandeling.
Leerroute 10 – jaar 1
Ypse
Binnen de BGGZ van Ypse worden mensen met lichte tot matig ernstige psychische klachten ondersteund en geholpen om zelf de regie (weer) in handen te nemen. De herstelgerichte zorg staat centraal in alles wat men doet. Samen met de cliënt worden de doelen bepaald en stappen gezet naar verbetering, waarbij gestreefd wordt naar herpakken van eigen regie en veerkracht.
Ypse is actief in de directe leefomgeving van cliënten en werkt nauw samen met huisartspraktijken en Reinier van Arkel (SGGZ). De ondersteuning vanuit Ypse is toegankelijk voor mensen van alle leeftijden en kan bestaan uit individuele behandeling, eHealth en groepsbehandeling. Er wordt ingezet op vroege herkenning en preventie om complexe problematiek te voorkomen.
De werkwijze is oplossingsgericht en draait om samen beslissen. Het steunsysteem van de cliënt wordt betrokken en er wordt gewerkt volgens de richtlijnen en generieke modules van AKWA-GGZ. Met de inzet van eHealth wordt de zorg flexibel en laagdrempelig gemaakt.
Leerroute 10 – jaar 2 – leerroute 11 – jaar 2
Herlaarhof K&J Psychiatrie
Herlaarhof – onderdeel van Reinier van Arkel – is het expertisecentrum voor kinderen en jongeren met complexe psychiatrische problematiek, met 2de en 3de lijns zorg in 120 gemeenten in heel Brabant en vestigingen in Vught, Veldhoven, Helmond, Oss, Zaltbommel en ’s-Hertogenbosch.
Met een snel toegankelijke specialistische diagnostiek en behandeling wordt ingezet op optimaal herstel en participatie van het kind. Behandeling, zowel klinisch als ambulant, richt zich op neurobiologische ontwikkelingsstoornissen, trauma en hechting, persoonlijkheidsstoornissen, infant mental health en licht verstandelijke beperking in combinatie met psychiatrische problemen.
Leerroute 11 – jaar 1
Co-eur is een specialistische GGZ-instelling die eetstoornissen behandelt in een ambulante setting. De eetstoornissen die er behandeld worden zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa, binge-eating disorder, ARFID en de andere gespecificeerde voedings-of eetstoornis.
Co-eur beschouwt het als haar missie een toonaangevend behandel-, kennis- en expertisecentrum te zijn op het gebied van eetstoornissen en daarmee gepaard gaande andere psychische problematiek. Onze cliënten krijgen een op maat gemaakte multidisciplinaire behandeling. Dit houdt in dat de behandeling naast psychologie, ook uit de onderdelen diëtetiek, PMT en somatiek kan bestaan. Tijdens je praktijkstage bij Co-eur op locatie Vught ga je intakes doen, stel je behandelplannen op, voer je psychologisch onderzoek uit, participeer je in het MDO en indicatiestelling, behandel je eetstoornissen middels evidence based protocollen en kan je als co-therapeut deelnemen aan groepstherapieën en systeemgesprekken.
Leerroute 12 – jaar 1
Binnen Cello gaat de PIOG werken binnen het Gezondheidscentrum, bij het diagnostiekloket en de behandelpoli.
Het diagnostiekloket houdt zich bezig met specialistische diagnostiek bij cliënten met een (voornamelijk lichte) verstandelijke beperking, aanvullend op de basisdiagnostiek die de gedragskundige van de verblijfslocatie verricht. Het betreft diagnostiek van bijvoorbeeld persoonlijkheidsstoornissen, psychisch trauma en hechtingsproblematiek. Bij de behandelpoli wordt behandeling uitgevoerd bij cliënten met een LVB, zoals EMDR, CGT en andere vormen van traumabehandeling.
Leerroute 13: RvA – De Viersprong Den Bosch (plek van RvA, extra detachering naar De Viersprong in jaar 2)
Leerroute 13 – jaar 1
FACT Algemeen
FACT staat voor Flexible Assertive Community Treatment. Het FACT zet zich in voor volwassen cliënten met ernstige psychiatrische problematiek, die hierdoor ook moeilijkheden ervaren op andere levensgebieden. Denk aan wonen, werken, sociale contacten, financiën, etc. Je werkt in een multidisciplinair team, waarbij je dankzij het shared caseload-principe ook echt als een team werkt.
Het team overlegt dagelijks over cliënten die extra zorg nodig hebben. Door de mogelijkheid om onze ambulante zorg uit te breiden, lukt het vaak om een opname in een psychiatrische kliniek te voorkomen. Mocht een opname toch nodig zijn, dan blijft het FACT-team betrokken en verantwoordelijk voor de continuïteit van de behandeling. FACT-teams richten zich tijdens de behandeling niet alleen op de ziektesymptomen, maar juist ook op de totale gezondheid en het welbevinden van de cliënt. Het FACT-team werkt zoveel mogelijk samen met het sociale netwerk van de cliënt. Behandeling vindt zoveel mogelijk plaats in de eigen omgeving, om zo goed mogelijk aansluiting te vinden bij zaken waar hij/zij tegenaan loopt. Als dat wenselijk is, zoekt het team ook contact met naasten, de buurt en eventueel andere instanties.
Leerroute 13 – jaar 2
Algemeen Viersprong: Wij zijn een hoog specialistische organisatie die aan volwassenen en jeugdigen effectieve behandelingen op het gebied van persoonlijkheidsstoornissen en gedragsproblemen biedt. Onderzoek, innovatie en kennisoverdracht staan hoog in het vaandel, door energie te steken in wetenschappelijk onderzoek ontwikkelen we steeds doelmatigere behandelingen. We zijn TOPGGz gecertificeerd en geloven dat onze medewerkers het verschil maken, blijven zoeken naar mogelijkheden en nooit zijn uitgeleerd.
Opleidingsplek bij de Viersprong
In je opleidingsjaar bij de Viersprong in Den Bosch zul je voor de helft van je uren werkzaam zijn in een van onze behandelteams en voor de ander helft werkzaam zijn voor ons “voordeur” team. De doelgroep waar je mee komt te werken zijn (jong)volwassen cliënten waarbij sprake is van persoonlijkheidsproblematiek. In het behandelteam ga je leren om therapie te bieden aan volwassenen binnen een ambulante omgeving, waarbij je samenwerkt binnen een multidisciplinair team. Je hebt de mogelijkheid om intensief samen te werken met toegewijde collega’s waarbij teamsupervisie en intervisie vaste onderdelen zijn van het behandelprogramma. Er is dus voldoende ruimte om te reflecteren en te leren van elkaar. Het team bestaat uit een klinisch psycholoog, psychotherapeut, GZ-psycholoog, psychiater, systeemtherapeut en sociotherapeut. Samen wordt een behandeling op maat gegeven aan volwassenen. We richten ons binnen deze behandeling op volwassenen met een persoonlijkheidsstoornis. Waar mogelijk wordt ook het systeem van de cliënt betrokken. Deze groep cliënten vormt een diverse groep, bijvoorbeeld wat betreft leeftijd, stadium van de aandoening, ernst en hulpvraag.
In het “voordeur” team leer je om te onderzoeken met behulp van intakegesprekken en diagnostiek welke behandeling het best aansluit bij onze cliënt. Je leert het gehele diagnostisch proces van intake, diagnostiek en indicatiestelling te doorlopen volgens de nieuwste wetenschappelijke inzichten, met oog voor kwaliteit bij een patiëntenpopulatie met ernstige persoonlijkheidsproblematiek. Er wordt zowel classificerend als meer specialistisch psychologisch onderzoek verricht t.b.v. ‘eigen programma’s’, alsook voor derden in het kader van een second opinion of behandeladvies. Je maakt deel uit van het team diagnostiek en neemt deel als onderzoeker en adviseert ten aanzien van diagnostiek en behandeling van onze cliënt. In deze functie sta je in nauw contact met de behandelunits. Ook is er binnen het “voordeur” team ruimte om testdiagnostiek uit te voeren gericht op specifieke diagnostische vragen.