Ondersteunende activiteiten

Bij Reinier van Arkel is er een zeer gevarieerd aanbod aan activiteiten waar vrijwilligers ondersteuning kunnen bieden. Bij de verschillende steunpunten in de regio zijn veel vrijwilligers actief met uiteenlopende activiteiten. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Op de hoofdlocatie in Vught, zorgpark Voorburg, is er voor vrijwilligers veel te doen. Er is een tweedehands kledingwinkeltje, een bar in de Stenen Hut, de Grab&Go, een kadoshop en lunchplaats. Er worden wandelingen georganiseerd, vieringen in de kapel gehouden en grote en kleine evenementen gedurende het jaar georganiseerd. Daarnaast rijdt de Bringo over het zorgpark die mensen op het terrein vervoert zodat iedereen mee kan doen.
Op de afdelingen zelf worden ook veel activiteiten ontplooid zoals koken, sport- en beweegactiviteiten, creatieve clubs, muziekmiddagen, schoonheidsochtenden en natuurgroepen. Door de aanwezigheid van vrijwilligers is er vaak meer mogelijk en krijgt iedereen wat extra aandacht.

Lees wat voor moois vrijwilligerswerk brengt in de levens van José, Lennert, Joost en Annie. En geef je op.

José werkte 34 jaar op Zorgpark Voorburg, maar het werk als vrijwilliger is het meest dankbare dat ze ooit deed. Ze maakt iedere week een lange wandeling van zo'n anderhalf uur met twee cliënten (een autistische en een dove jongen die niet kan praten) en haar twee honden. Al vier jaar. Ze kreeg een bijzondere band met de jongens. "Ze staan klaar als ik kom en omhelzen de honden. Een jongen woont inmiddels zelfstandig en zei dat hij zonder de honden nooit zover gekomen zou zijn. Ik kan en wil dit nooit overslaan."


Lennert  repareert vooral veel Senseo-apparaten in  het Repair Café op Voorburg. Zelf kwam hij ruim twee jaar geleden het café binnen met een kapotte keyboard en bleef er hangen. Nu repareert hij zelf spullen. "In mijn werk ben ik vooral met mijn hoofd bezig, hier met mijn handen. En ik help er ook nog anderen mee." Maar het kan nog beter voor Lennert. "We repareren dingen die anders worden weggegooid. Toch weer een positief effect op de wereld."


Joost bezoekt een cliënt op het zorgpark. Zijn vaste maatje.  “Ik had naast mijn werk, behoefte om er nog iets bij te doen. Door het persoonlijke contact vind ik het nog steeds erg leuk. We hebben dezelfde interesses en praten één keer in de week vooral over muziek en wat er allemaal in de wereld gebeurt.”


Annie staat twee tot drie dagen per week in de tweedehands kledingwinkel Hebbes op zorgpark Voorburg. "Daarvoor doe ik de verkoop, en koop ik verzorgingsartikelen als shampoo en tandpasta in. Mijn vader had tot zijn 78e een winkel in Vught ‘Het Smidje’. Ik draaide daar ook wel eens mee. Toen mijn vaders’ winkel in 1998 sloot, zag ik een advertentie met een oproep voor vrijwilligers voor de winkel. Ik zit in de bijstand en dacht waarom niet. Nog steeds doe ik het met liefde en plezier. Vooral het contact met mensen vind ik heel leuk.”